top of page

Bijgewerkt op: 16 mrt.



De implementatie van de nieuwe “zwemwaterwet” is een feit!!


Het nieuwe in deze Zwemwaterwet (BAL) is dat het een zogenaamde doelen wetgeving zal gaan worden waarbij de nadruk op de bescherming van de gezondheid van de aanwezige personen (medewerkers /bezoekers) en gebruikers (zwemmers) op het gebied van hygiëne en veiligheid zal komen te liggen.

Hierbij wordt u voor 01-01-2026 verplicht een risicoanalyse en beheersplan op te (laten) stellen waarin de eventuele “gevaren” duidelijk worden om- en beschreven, en wat u voornemens bent om deze zo veel als mogelijk te elimineren.


Minimaal dient in de risicoanalyse te staan omschreven wat u hebt ondernomen om de risico's van de volgende aspecten te minimaliseren, waaronder;

a. het risico van verdrinking van gebruikers van het badwaterbassin(-s),

b. de gezondheidsrisico’s voor gebruikers als gevolg van de kwaliteit van het water en de kwaliteit van de binnenlucht,

c. en het risico op letsel van gebruikers in en om het badwaterbassin.


De risicoanalyse dient tevens te beschikken over;

a. een schematisch overzicht van de technische installaties die van belang kunnen zijn voor de gezondheid en de veiligheid van de gebruikers,

b. een plattegrond van de omgeving van het badwaterbassin(-s),

c. een omschrijving van de wijze van totstandkoming van de risicoanalyse.


U kunt begrijpen dat bij het opstellen van een dergelijk document zwembad expertise een must is. Slingerland-Spar beschikt over deze expertise en heeft daarnaast een samenwerkingsverband met het Adviesbureau Veiligheid en Water

Laat u informeren en vraag een vrijblijvende offerte aan.







Nader uitgelegd.


Bij deze grote wetswijziging wordt een aantal wetten vervangen door de Omgevingswet, waaronder De Whvbz en Het Bhvbz, en wordt daarna uitgewerkt in 4 besluiten.


Het belangrijkste Besluit voor zwem- en badgelegenheden wordt het Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL), welke dus tegelijk met de Omgevingswet van kracht wordt.


In het BAL staan de nieuwe overheidsregels die gaan gelden voor alle zwembaden.

In het BAL staan algemeen bindende regels voor activiteiten in de fysieke leefomgeving. Alle direct betrokken personen en instanties ( w.o. burgers, organisaties en overheden) moeten zich aan deze regels houden wanneer zij die activiteiten uitvoeren. Het BAL richt zich vooral op de veiligheid, de gezondheid en luchtkwaliteit, en zijn bedoeld om de zwemmers te beschermen. Een exploitant kan aan de hand van het BAL vaststellen aan welke regels moet worden voldaan, wie bij de regels optreedt als bevoegd gezag en welke informatie bij een melding moet worden verstrekt.


Met name Hoofdstuk 15 van het BAL bevat regels die gelden voorbij inrichtingen die ” gelegenheid bieden tot zwemmen of baden”. M.a.w. omgevingsegels voor zwembaden maar ook voor bijvoorbeeld zwemvijvers. Met de regels benoemd in hoofdstuk 15 van het BAL moeten verplicht drie doelen nagestreefd worden te weten:

  1. het risico van verdrinking van gebruikers van het badwaterbassin

  2. de gezondheidsrisico’s voor gebruikers als gevolg van de kwaliteit van het water en de kwaliteit van de binnenlucht

  3. het risico op letsel van gebruikers in en om het badwaterbassin.

Een actueel overzicht m.b.t. de ontwikkeling en de voortgang m.b.t het BAL, kunt u van onderstaande link gebruik maken:


Hoofdstuk 15 BAL bestaat uit in totaal 67 artikelen, verdeeld over 3 afdelingen:


15.1 Algemeen. Algemeen geldende regels voor alle typen zwem-/badwaterbassins, bijv. bepalingen voor bevoegd gezag, specifieke zorgplicht, algemene details bij een melding.


15.2 Inhoudelijke regels. Regels voor verschillende typen zwem-/badwaterbassins, bijv. eisen voor waterkwaliteit, informatieplichten, meetmethoden.


15.3 Module risicoanalyse, beheersplan en registratie incidenten. Inhoudelijke regels voor relevante typen zwem-/badwaterbassins, bijv. regels over risicoanalyse, beheersplan, logboek en registratie van incidenten.


Zoals het er nu dus naar uitziet zal per 01-01-2024 eerst afdeling 15.2 van kracht gaan worden, voor de overige afdelingen (15.1 en 15.3) zal een overgangstermijn gehanteerd gaan worden.


Nogmaals; bereidt u tijdig voor hierop en vraag een vrijblijvende offerte aan.


307 weergaven
bottom of page